Ikääntyessämme tasapainon hallinta alkaa hiljalleen heiketä, jos emme riittävästi liiku ja tee asioita, jotka harjoittavat tasapainoamme. Iän myötä myös reaktioaikamme ja asentotuntomme heikkenevät, emmekä ehkä huomaa tai ehdi niin nopeasti palauttaa tasapainoamme, kun siihen olisi tarvetta. Kaatumiset lievin ja vakavinkin seurauksin ovat iäkkäillä valitettavan yleisiä.
Tasapainovaikeuksien taustalla voi olla monenlaisia syitä. Esimerkiksi:
– näön heikentyminen
– lihasvoiman väheneminen
– nivelten jäykistyminen
– kivut
– huimaus
– lääkkeiden sivuvaikutukset
– vähäinen liikkuminen
– epävarmuus liikkumisessa
– jokin sairaus
Joillekin tasapainovaikeuksien taustalla oleville tekijöille, kuten sairauksille ja niiden vaikutuksille, on tietysti rajallisesti mitään tehtävissä, mutta tasapainon hallintaa voi kuitenkin aina parantaa jollain tavalla. Liikkumalla monipuolisesti ja pitämällä huolta lihaskunnosta ja liikkuvuudesta, on tasapainon hallintakin jo hyvällä mallilla. Ja vaikka tasapainossa olisi jo jotain haasteita ja liikkumiskyvyssäkin rajoitteita, niin on mahdollista ja hyödyllistä vahvistaa tasapainonsa tilannetta. Silloin kannattaa aloittaa vaikka helpommista tasapainoharjoituksista ja hiljalleen lisätä harjoitusten ja liikkumisen haastetta.
Tasapainon nykytilannetta voi kotioloissa arvioida esimerkiksi seuraavilla tavoilla. ( Bergin tasapainotestiä mukaillen )
Arviointia tehdessä tulee huolehtia turvallisuudesta ja jos tasapainossa on jo haasteita, niin on hyvä tehdä nämä testit jonkun kanssa yhdessä. Testit tehdään ilman kenkiä.
A. Tuolilta seisomaan nousu ( tavoite itsenäisesti ilman käsien tai toisen apua )
B. Seisominen silmät kiinni ( tavoite 10 sekuntia )
C. Yhdellä jalalla seisominen ( tavoite 10 sekuntia )
Jokaisessa kohdassa voi arvioida
-
onnistuuko testi itsenäisesti ja turvallisesti?
-
tarvitseeko ottaa tukea tai varmistusta toiselta?
-
alkaako huimata tai meinaako kaatua?