YLÄVARTALON HEIKENTYNYT LIIKKUVUUS VOI TUNTUA ESIMERKIKSI JÄYKKYYTENÄ TAI KIPUINA:
- Niskassa
- Hartioissa
- Olkapäissä
- Käsivarsissa
- Lapojen alueella
- Selässä
- Lonkissa
Se voi tuntua myös esimerkiksi päänsärkynä tai käsien puutumisena. Se näkyy rajoittuneina liikkeinä olkapäissä, niskassa ja selkärangassa.
YLÄVARTALON LIIKKUVUUS JA TASAPAINO
Heikentynyt liikkuvuus tai kivut ylävartalossa vaikuttavat tasapainon hallintaan ja lisäävät riskiä kompurointeihin ja jopa kaatumisiin. Ne vaikeuttavat kykyä tehdä nopeita ja tarkkoja korjausliikkeitä, joita tarvitaan tasapainon ylläpitämisessä.
Rajoitteet aiheuttavat rasitusta myös muualla kehossa, kun keho pyrkii korvaamaan puutteita käyttämällä muita kehon osia säilyttääkseen tasapainonsa. Liikkuvuuden haasteet ylävartalossa voivat tuntua myös muualla kehossa.
Esimerkiksi, kun selkärangan jäykkyyden vuoksi ei pysty kunnolla kiertämään tai kallistamaan ylävartaloa, joutuu käyttämään tasapainon säilyttämiseen enemmän alavartaloa ja alaselkä tai lonkat rasittuvat.
Jäykkyys, liikerajoitteet ja kipu vaikuttavat meihin myös muutenkin kuin tasapainon kannalta. Ne aiheuttavat henkistä stressiä ja voivat hankaloittaa hengittämistäkin, kun rintakehän liikkuminen on rajoittunutta. Pitkittyneinä vaivoina näistä kaikista voi seurata myös muita terveyshaasteita.
Hyvä liikkuvuus ylävartalossa on siis tärkeä osa tasapainon hallintaa ja koko hyvinvointia.
SE EI KUITENKAAN SYNNY PELKÄLLÄ VENYTTELYLLÄ
Kun liikkuvuus on heikentynyt, taustalla voi olla toki kireältä tuntuvat lihakset, mutta pelkkä venyttely ei pitkälle auta. Tarvitaan sekä lihasten ja nivelten yhteistyötä että toimivaa hermostoa. Tätä yhteistyötä voimme vahvistaa eri tavoin harjoittelemalla.
Tässä Tasapaino työpajassa lähdemme elvyttämään ylävartalon liikkuvuutta hermostosta. Kun aktivoimme harjoituksilla hermostoamme, niin sen lisäksi, että siitä seuraa parempaa liikkuvuutta, se lievittää myös kipuja.
Paremmin liikkuvalla ylävartalolla on myös kevyempi hengittää. Kun kireydet ja kivut vähenevät, stressi lievenee ja voimme henkisesti paremmin.
HELPOILLA HARJOITUKSILLA PAREMPAA LIIKKUVUUTTA, PAREMPAA TASAPAINOA JA MYÖS PAREMPAA HYVINVOINTIA
TYÖPAJAN SISÄLTÖ
➡️ Alkutestaus: Ylävartalon liikkuvuus + aivohermotesti. Testataan yläraajojen liikkuvuus sekä lisähermon ( aivohermo 11 ) toiminta. Se hermottaa päätä ja hartioita liikuttavia lihaksia ja on olennainen ylävartalon liikkuvuudessa. Tarvittaessa tehdään hermon liu’utus ja vapautus.
➡️ Harjoituksia: Liikkuvuusharjoituksia ja vahvistusta. Voidellaan ylävartalon nivelet ja tehdään lempeitä vahvistuksia.
➡️ Ylävartalon hermonliu’utuksia: Vapautetaan muitakin hermoja ylävartalosta. Vapaammin liikkuvien hermojen myötä helpottuu lihasten kireyksiä ja kipuja ja ylävartalon liikuttaminen on vaivattompaa.
➡️ Ylävartalon liikkuvuuden lopputestaus: Arvioimme, miten harjoitukset ovat vaikuttaneet.
Voit tehdä harjoitukset oman kunnon mukaan seisten tai tuolilla. Ne ovat kaikki helppoja ja lempeitä ja tehdään ilman välineitä.
Tarvitset työpajaan vain mukavat vaatteet, halun pitää ylävartalosi liikkuvuudesta huolta ja voida paremmin. Ja kenties tuolin, jos haluat tehdä harjoitukset istuallasi.
MITEN OSALLISTUT TYÖPAJAAN?
Lisää Työpaja ostoskoriin ja kirjaudu sisään käyttäjätunnuksillasi TAI täytä tietosi ja luo käyttäjätunnukset sivustolleni, jos olet uusi asiakas.
Kassalla voit maksaa työpajan turvallisesti verkkopankissa, korttimaksulla tai lompakkopalveluilla. Maksunvälittäjänä on suomalainen Visma Pay.
Työpaja järjestetään suorana Zoomissa, jonne saat linkin sähköpostiisi ennen ajankohtaa. Tallenne tulee pysyvästi käyttöösi kotisivujeni jäsenalueella.
Työpaja on ensimmäinen osa Tasapaino työpajojen sarjaa, joita on jatkossa tulossa useampia erilaisilla tasapainon hallintaan liittyvillä teemoilla.
Työpajat ovat aina omia yksittäisiä kokonaisuuksiaan, mutta myös täydentävät toisiaan. Voit osallistua yhteen tai useampaan.
Ilmoittaudu nyt mukaan oppimaan käytännöllisiä lyhyitä harjoituksia, joilla hoidat ja ennaltaehkäiset ylävartalosi vaivoja.
Moi!
Olen Tanja, Senioritsemppari. Matalan kynnyksen liikunnanohjaaja ja ikuinen uuden oppija. Ohjauksissani kannustan liikkumaan juuri oman kunnon ja tilanteen mukaan sekä iloitsemaan kaikenlaisesta pienestäkin liikkumisesta.
Tasapainon hallinta on ollut iso osa ohjauksiani jo siitä asti, kun aloitin liikunnanohjaukset ikääntyneiden kanssa 2016. Kiinnostuin ottamaan siitä selvää syvemmin omien tasapainohaasteiden seurauksena.
Olen aiemmalta ammatiltani lähihoitaja ja myöhemmin opiskellut liikunnanohjaajaksi ( at ) ja hengitysohjaajaksi ( Hoitava Hengitys ). Tällä hetkellä opiskelen senso- ja neuromotoriikkaa; aistien ja hermoston toimintaa liikkumisessa ja kuntoutumisessa sekä kivun hallinnassa.
Senioritsemppari on yhden naisen missio ja sydämen intohimo innostaa ihmisiä liikkumaan.
Liiku mukavasti kotonasi ja voi paremmin, vaikka olisitkin hutera ja huonossa kunnossa tai kankea ja kivulias.