PAREMPAA TASAPAINOA
- Vakaampi askel
- Varmempi kehon hallinta
- Vähemmän huimausta
- Vähemmän epävakautta liikkumisessa ja koko olossa
- Helpotat ja ennaltaehkäiset tasapainohaasteita
TYÖPAJAN SISÄLTÖ
➡️ Alkutestaus: tasapainon nykytilanne
➡️ Vestibulaarijärjestelmän harjoitukset
➡️ Tasapainoharjoitusrutiini
➡️ Loppurentoutus
Voit tehdä kaiken paitsi alkutestauksen oman tasapainosi mukaan seisten tai tuolilla. Alkutestauksessa testi lopetetaan siihen kohtaan, kun tasapaino tuntuu epävarmalta. Saat siitä mittarin, jolla voit seurata edistymistäsi harjoittelun myötä.
Harjoitukset ovat täysin mukautettavissa omalle tasollesi – olipa sinulla pieniä tai suurempia haasteita tasapainon kanssa.
Tarvitset työpajaan vain mukavat vaatteet, halun parantaa tasapainoasi ja voida paremmin. Ja kenties tuolin, jos teet harjoitukset istuallasi.
VESTIBULAARIHARJOITUKSET
Vestibulaariharjoitukset ovat yksinkertaisia pääasiassa silmien ja pään liikkeitä, joiden avulla stimuloidaan sisäkorvissa sijaitsevia tasapainoelimiä, aivoja ja vahvistetaan tasapainon säätelyä. Harjoitukset voi tehdä seisten, istuen tai jopa maaten, jos tasapainon tilanne niin vaatii.
HEIKENTYNYT TASAPAINO
Tasapainohaasteet vaikuttavat arkeen voimakkaasti. Ne aiheuttavat turhautumista, epävarmuutta ja jopa pelkoa. Heikentynyt tasapaino näkyy suoraan tasapainon hallinnan epävarmuutena; horjahteluina tai jopa kaatumisina, mutta myös lievempinä haasteina sekä epäsuorina vaikutuksina. Hyvä tasapaino ei tarkoita vain pelkkää pystyssä pysymistä, vaan se on usean asian summa.
Kun tasapainon hallinnassa on puutteita, keho paikkaa sitä käyttämällä enemmän muita tasapainon hallintaan osallistuvia kehonosia ja järjestelmiä. Esimerkiksi näköaistia ja lihasvoimaa, kun kehon asento- ja liikeaisti toimii hitaammin sairauden tai vaikkapa korkean iän seurauksena.
Ja tästä voi seurata ylirasitusta. Voi esiintyä lievää huimaavaa tunnetta, silmien rasittumista, päänsärkyä, selkäkipua tai epämääräistä väsymystä. Eikä tasapainon hallinnassa varsinaisesti näy vielä mitään. Huonoon tasapainoon herääkin monesti vasta, kun sattuu jotain. Se on ollut kuitenkin syntymässä pinnan alla jo pitemmän aikaa ennen sitä.
TASAPAINOHARJOITTELUN SEURAUKSENA
Lihakset vahvistuvat
Nivelet vertyvät
Ryhti kohenee
Koordinaatio paranee
Reaktiokyky nopeutuu
Pysyt paremmin pystyssä
Kuntosi kohenee
Jaksat ja voit paremmin
MITEN OSALLISTUT TYÖPAJAAN?
Lisää Työpaja ostoskoriin ja kirjaudu sisään käyttäjätunnuksillasi TAI täytä tietosi ja luo käyttäjätunnukset sivustolleni, jos olet uusi asiakas.
Kassalla voit maksaa työpajan turvallisesti verkkopankissa, korttimaksulla tai lompakkopalveluilla. Maksunvälittäjänä on suomalainen Visma Pay.
Maksu onnistuu myös EPassilla. Hae Epassi-sovelluksesta Senioritsemppari, maksa työpajan summa ja lähetä kuitti ostoksesta osoitteeseen tanja@senioritsemppari.fi
Työpaja tulee videona pysyvästi käyttöösi kotisivujeni jäsenalueella. Saat siitä sähköpostiisi ohjeet heti verkkokaupan maksun jälkeen.
Tule vahvistamaan tasapainoasi helpoilla harjoituksilla!
Työpaja on osa Tasapaino työpajojen sarjaa, joissa käsitellään tasapainon hallintaan liittyviä teemoja.
Työpajat ovat aina omia yksittäisiä kokonaisuuksiaan, mutta myös täydentävät toisiaan. Voit osallistua yhteen tai useampaan.
Moi!
Olen Tanja, Senioritsemppari. Matalan kynnyksen liikunnanohjaaja ja ikuinen uuden oppija. Ohjauksissani kannustan liikkumaan juuri oman kunnon ja tilanteen mukaan sekä iloitsemaan kaikenlaisesta pienestäkin liikkumisesta.
Tasapainon hallinta on ollut iso osa ohjauksiani jo siitä asti, kun aloitin liikunnanohjaukset ikääntyneiden kanssa 2016. Kiinnostuin ottamaan siitä selvää syvemmin omien tasapainohaasteiden seurauksena.
Olen aiemmalta ammatiltani lähihoitaja ja myöhemmin opiskellut liikunnanohjaajaksi ( at ) ja hengitysohjaajaksi ( Hoitava Hengitys ). Tällä hetkellä opiskelen senso- ja neuromotoriikkaa; aistien ja hermoston toimintaa liikkumisessa ja kuntoutumisessa sekä kivun hallinnassa.
Senioritsemppari on yhden naisen missio ja sydämen intohimo innostaa ihmisiä liikkumaan.
Liiku mukavasti kotonasi ja voi paremmin, vaikka olisitkin hutera ja huonossa kunnossa tai kankea ja kivulias.